Wykonanie
Składniki:8 szt.
śliwek węgierek250 g
mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej150 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowego domowej roboty2 lyżeczki esencji waniliowej1
jajko150 ml
mleka100 g
masła12 łyżeczek
płatków owsianych górskichPrzepis:
Śliwki myjemy, kroimy na pół usuwając pestkę i ponownie kroimy na mniejsze cząstki.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz
śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz
płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki
śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy
płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny w formie do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Przepis i zdjęcia biorą udział w konkursie organizowanym przez Nie-typowe wypieki :)