Wykonanie
Pickled plums
Składniki.1 kg
śliwek węgierek0,5l
wody0,25l
octu 10%60-70 dag
cukrugoździki,
cynamon,
wanilia,
pieprzWykonanie.
Śliwki umyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni nalotu. Osuszone przekroić wzdłuż i wyjąć pestki.
Śliwki powinny być dojrzałe ,ale jędrne.Zagotować
wodę z
octem i
przyprawami. Gorącą marynatą zalać
śliwki i odstawić na 24h.Następnego dnia
śliwki z marynaty odcedzić i przekładać warstwami do słoja przesypując warstwą
cukru ,zamknąć i odstawić.
Cukier szybko zacznie się rozpuszczać tworząc
syrop. Tak zamarynowane
śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze.Marynatę
octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny
ocet śliwkowy.Rada.
Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek,
mięs i jako ładna dekoracja innych potraw.