Tart with figs and pears.Składniki.Spód.200g mąki100g cukru100g masła1 żółtko1 łyżka śmietany 18%szczypta soliMasa serowa.500g mascarpone3 łyżki cukru2 żółtkaWierzch.3-4 figi1-2 gruszki4 łyżki dżemupomarańczowegoWykonanie.Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki.Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemupomarańczowego.Piec w temp.180 stop.15 minut.Serekmascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód.Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce.Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze.