Roasted breast of goose.Składniki.100 ml sok z jabłek antonówek100 ml wino czerwone półsłodkie2 ząbki czosnkuprzyprawa do potraw kucharekpieprzmajeranekcząber2 jabłkaSos.3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki1 łyżka miodu100 ml wino czerwone półsłodkie0,5 łyżeczki mąka ziemniaczanaWykonanie.Piersi z gęsi natrzeć przyprawami. Zmieszać sok z winem i włożyć doprawione piersi. Wstawić na 24 godziny do lodówki.Piekarnik nagrzać do temp. 200 oC i wstawić piersi w naczyniu w którym się marynowały. Piec około 100 minut.Jabłka pokroić na plastry, posypać majerankiem, przesmażyć na patelni.Wszystkie składniki sosu wymieszać, zagotować, zagęścić mąką. Można również sos zredukować bez zaciągania mąką.Jabłka rozłożyć na półmisku, piersi pokroić w plastry, ułożyć na jabłkach i polać sosem.