ßßß
Cookit - przepis na Rolada bezowa z czarną porzeczką.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Rolada bezowa z czarną porzeczką.
Składniki
Białko
Cukier puder
Ocet winny
Mąka ziemniaczana
Sól
Śmietana 36%
Otręby
Śmietanfix
Porzeczki czarne
Wykonanie
Meringue with black currant.
Składniki.6
białek
300 g
cukru pudru
1 łyżka
octu winnego
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
sól
500 ml
śmietany 36%
2
torebki
śmietan-fix
1 łyżeczka
cukru pudru
1,5 szklanki
porzeczki czarnej
Wykonanie.Blaszkę o wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić
oliwą
.
Białka
ubić z
solą
, dodając
ocet
i
mąkę ziemniaczaną
.Ubitą masę rozsmarować na papierze.Piec 15 min w temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni.Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut.W tym czasie ubić
śmietanę
z łyżeczką
cukru pudru
,
śmietan-fixem
i garścią
porzeczki
.Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć
bezę
na oprószoną
cukrem pudrem
ściereczkę
spodem
do góry.
Beza
nie spadnie, bo trzyma się papieru.Papier zdjąć i
bezę
posmarować masą
śmietanową
. Na połowie rozsypać
owoce
.Pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.Właściwie rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na gości.Rada. Zamiast
porzeczki
można użyć,
maliny
,
jagody
,
wiśnie
itp.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/07/rolada-bezowa-z-czarna-porzeczka.html
Przepisy powiązane
Pavlova z malinami – przepis na idealną bezę
PIN - UP CAKE: Bezowe koszyczki z kremem i wiśniową frużeliną
Pavlova z owocami
Mini-Pavlova
Bardzo truskawkowa Pavlova
Składniki powiązane (0)