Wykonanie
Bondepige med
slor.


Składniki.150g
chleba czerstwego1 łyżeczka
masła1 łyżka
cukru1 szklanka
musu jabłkowego100ml
śmietany kremówkiWykonanie.Najlepszy jest
chleb żytni.
Chleb zetrzeć na tarce.W garnczku lub na patelni stopić
masło, dodać tarty
chleb i
cukier.Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić.Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego
chlebka. Możemy użyć większej salaterki lub pojedynczych .Następnie nakładamy warstwę musu i znowu warstwę
chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć.Ubić
śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają
galaretkę z
borówek. Resztę
śmietany podajemy osobno.Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.