Wykonanie
Kadayif - knafeh - kunafa.

Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od
syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem.

Składniki.150g knafeh3 łyżki
masłaSyrop.1/4 szkl.
wody60 g
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
wody pomarańczowejNadzienie.
Orzechy laskowe,
pistacjowe,
dakyleWykonanie.Z
cukru i
wody ugotować
syrop, dodać
wodę pomarańczową lub różaną i
sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki.Stopić
masło.Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej.Każde gniazdko polać stopionym
masłem, w środku umieścić
orzechy laskowe lub inne .Piec w temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać
syropem i posypać zmielonymi
pistacjami.
Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne.Kunafa z
syropem cukrowym i
orzechami włoskimi.

Składniki.

2 porcje1 łyżka
masła4 łyżki
wody4 łyżki
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny5
orzechów włoskich1 łyżeczka
pistacji mielonychWykonanie.Z
cukru i
wody ugotować
syrop, dodać wiórki
masła i
sok z cytryny, wymieszać i odstawić.Kunafę połamać na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego zrumienienia.Upieczone ciasto rozłożyć na talerzyki, posypać
orzechami, nasączyć
syropem cukrowym i podawać .