ßßß Cookit - przepis na Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

nazwa

Wykonanie

Niesamowicie aromatyczna, intensywnie pachnąca w kolorze mocnego różu - konfitura z płatków róży dla romantyków i nie tylko. Idealna do nadziewania pączusi, ale także do tortów, ciasteczek i herbatki. Zbierajcie płatki pachnące, bez oznak starzenia z róży pomarszczonej Rosa rugosa . Inne przepisy z różami:
różane ciasteczka
cukier różany
ocet różany .
cukier
łyżeczka soku z cytryny
Płatki róży delikatniej przepłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Odciąć białe końcówki - zawierają w sobie goryczkę.
Zważyć płatki róży i odmierzyć dwa razy więcej cukru niż waga płatków.
Stopniowo wrzucać płatki do moździerza lub makutry, powoli dosypywać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodać sok z cytryny dla podtrzymania koloru.
Przełożyć do wyparzonego słoika, trzymać w lodówce.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/07/konfitura-z-platkow-rozy.html