Wykonanie
Niesamowicie aromatyczna, intensywnie pachnąca w kolorze mocnego różu -
konfitura z
płatków róży dla romantyków i nie tylko. Idealna do nadziewania pączusi, ale także do
tortów,
ciasteczek i
herbatki. Zbierajcie
płatki pachnące, bez oznak starzenia z róży pomarszczonej Rosa rugosa . Inne przepisy z różami:różane
ciasteczkacukier różany
ocet różany .
cukierłyżeczka
soku z cytrynyPłatki róży delikatniej przepłukać
wodą i pozostawić do wyschnięcia.Odciąć białe końcówki - zawierają w sobie goryczkę.Zważyć
płatki róży i odmierzyć dwa
razy więcej
cukru niż waga
płatków.Stopniowo wrzucać
płatki do moździerza lub makutry, powoli dosypywać
cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.Na koniec dodać
sok z cytryny dla podtrzymania koloru.Przełożyć do wyparzonego słoika, trzymać w lodówce.