Wykonanie
Prosty a jedna troszkę wymagający deser.Jest wiele sposobów wykorzystania tego rodzaju
ciasteczek.Możemy je podawać z frużeliną
owocową,
lodami,jako dodatek do ciast jak i poprostu chrupać je same:)
Bezy są bardzo proste w wykonaniu jednak należy trzymać się kilku zasad przy ich przygotowywaniu,a to kilka z nich:1)Podczas ubijania piany należy pamiętać że zanim zaczniemy dodawać
cukier piana musi być ubita na sztywno a
cukier dodajemy stopniowo,nie wsypujemy wszystkiego na raz.2)Misa i świderki miksera muszą być całkowicie suche i pozbawione np.resztek tłuszczu lub innych pozostałości,najlepiej przetrzeć wcześniej przed ubijaniem
białek misę i pozostałe przybory wacikiem nasączonym
octem ( doskonale usuwa resztki tłuszczu)3)Do
białek nie może dostać się nawet odrobina
wody lub
żółtka jaja,jeżeli tak się stanie
białka nie ubiją się tak jak powinny.4)Pieczenie a może powinnam napisać suszenie bez trwa dość długo ale nie mamy wyboru jeżeli chcemy uzyskań
bezy delikatne,chrupiące i suche w środku ( pieczenie około 4 godz.w 80-90°C)Można również piec
bezy w wyższej temeraturze i krucej aby były klejące w środku ale to zależy już od gustu (wówczas pieczemy około 1godz.w 140-150°C)
Składniki:4
białka20 dkg
cukru kryształu ( drobnego)1 szczypta
soli2 łyżeczki
soku z cytrynyWykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli.Gdy piana jest już sztywna dodajemy po łyżce
cukru i dokładnie ubijamy aż
cukier całkowicie się rozpuści.Postępujemy tak do czasu wyczerpania się
cukru.Na końcu dodajemy
sok z cytryny i ubijamy do czasu połączenia się go z pianą ( piana ma być sztywna i lśniąca)Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dowolne kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawiamy
bezy do nagrzanego piecyka do 80-90°C i suszymy około 4 godzin.( czas suszenia zależy od wielkości bez,mniejsze wymagają mniej czasu a większe więcej)Nasze
bezy przerobiliśmy z dzieśmi na duszki które zabrały na urodziny do kolegi.Temat urodzin to halloween.