Wykonanie
Leeks baked with sausages.

Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych
parówek z eleganckim
porem .Składniki.

2 duże
pory30 -40 dag
pieczarek1
jabłko kwaskowate5
parówek3 łyżki
masła2 łyżki
żurawiny suszonej125 ml
śmietanki słodkiej5 dag
ser ementaler1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprzWykonanie.Umyte i dobrze oczyszczone
pory pokroić w grubsze plastry ,
parówki, bez osłonek, również w plasterki..
Jabłko ,bez skórki w kostkę.
Pory smażyć na
maśle 3 min ,dodać
pieczarki,
jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać
żurawinę i
przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę.Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać
śmietaną z ubitym
jajkiem i
startym serem, ze szczyptą
soli i
pieprzu.Zapiekać 15 min w temp.190 stopni.Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z
razowego chleba