Wykonanie
Kiedy upiekłem paluchy
ziołowe ze smalczykiem ,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać dalej i rozwinąć spektrum ,upiekłem wytrawne babeczki – krusztadki. Nie rozczarowałem się , krusztadki są kruche , z wyczuwalnym interesującym
ziołowym smakiem
ziół ogrodowych ,pyszne ciepłe i zimne.

Ciasto.6-7 łyżek
mąki8 dag
sera twarogowego4-5 łyżek smalczyku roślinnego z
ziołami ogrodowymi Smakowita PajdaSzczypta
proszku do pieczenia i
soliNadzienie.10
pieczarek2łyżki
startego sera1 łyżeczka smalczyku
Sól,
pieprz do smakuPrzesianą
mąkę posiekać nożem ze smalczykiem z
ziołami ogrodowymi, zmielonym
twarożkiem i
proszkiem do pieczenia ,zagnieść ciasto.Wyłożyć
ciastem małe ,karbowane foremki i upiec w temp.180stop.
Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym z
ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę
startego sera,
pieczarki i posypać
serem .Wstawić do piekarnika ,do rozpuszczenia
sera. Udekorować
pietruszką.Krusztadki z
pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie.Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.Walentynki już tuż, tuż – 14 lutego.Czy to się komuś podoba ,czy nie 14 lutego jest obchodzony na całym świecie jako „Dzień zakochanych”. Nie jest to wymysł współczesny, chociaż marketingowo na pewno. Obecnie ,w moim przekonaniu ten „miłosny dzień” ma szerokie spektrum. Kocham Cię ,kochajmy się ,odnosi się do wszystkich ,których darzymy sympatią ,nie koniecznie wielką miłością.Włóżmy swojemu dziecku do
śniadaniówki jabłuszko walentynkowe, będzie zachwycone i nie głodne. A koleżanka zza biurka też ucieszy się z takiego dowodu sympatii.