Wykonanie

Składniki na 4 porcje:4
udka z kurczaka15 dkg tłusta
wieprzowina10 dkg
pieczarki1
cebula3 kromki
chleb tostowySól,
pieprz,
majeranek5 dkg
rodzynki sułtańskie ( wcześniej namoczone) [TUTAJ]150 ml
bulionu z drobiuWykonanie:Udka delikatnie wytrybować z kości, tak żeby nie uszkodzić skóry. Dłuższe kości oddzielić od stawu, pozostawić, usunąć
szpilkę.
Pieczarki i
cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na
oleju.
Mięso zmielić razem z przesmażonymi
pieczarkami,
cebulą i
chlebem tostowym.Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać
przyprawy.Farszem napełnić płaty udek, włożyć odłożone kości, zwinąć i całość obwinąć nitką kucharską. Obsmażyć na patelni, przełożyć na blachę i piec w piekarniku 170C około 40 minut. W trakcie pieczenia podlać
bulionem, pod koniec dodać
rodzynki.Po wyjęciu z piekarnika, zdjąć nitkę. Ułożyć na talerzu i podlać wytworzonym sosem z
rodzynkami.PS. Oczywiście roladki można zrobić bez włożonej kości, która w tym daniu, jest tylko dekoracją.