Wykonanie
Składniki:250 ml.
śmietana kremówka 36%3 łyżeczki
żelatynySólBiały pieprz
Udziec z
indyka, doprawiamy tylko
solą i
pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić
olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oCPo wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę.Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką
śmietaną wymieszaną z
żelatyną. Podajemy z dużym widelcem i
ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę. Może to być również
pierś z kurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa.
Żelatynę należy rozpuścić w gorącej
śmietanie. Po wyjęciu z pieca
udziec schłodzić , polać
śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa
razy. Ta ilość
śmietany kremówki 36% i
żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z
indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk,
szynka gotowana,
szynka szwarcwaldzka.
Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu
śmietany przekładamy np. półmisek z
wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować
udziec kawałkami zamrożonego
masła.