Wykonanie

Opiekana
papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka.
Papryka, jej kolor i ilość uzależniam od potrzeb.
Bazylia.
Oliwa do posmarowania
papryki.
SólSos
chilli z
limonką i
kolendrą, gotowy ze sklepu.

Oczyszczoną
paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować
oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć folią alu.
Papryki układamy na blaszce i pieczemy 45min w temp.200 stop. Skórka powinna być dobrze przypieczona.Upieczone ,zawinięte pozostawiamy do ostygnięcia.Usuwamy skórkę z
papryki. Najłatwiej schodzi z odmiany czerwonej.Oczyszczone
papryki układamy na półmisku, posypujemy pociętą
bazylią.Podajemy z
bagietką i sosem
chilli z
limonką i
kolendrą lub
bazyliowym sosem winegret.Bardzo dobrze komponuje się z
mozzarellą lub na słono z
fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama
papryka.Dla tych, którzy nie lubią agresywnego smaku surowej
papryki, opiekana jest rewelacyjna. Opiekanie na grillu nadaje jej cudowny, dymny aromat, ale ta pieczona w rękawie nie jest gorsza. Jest delikatna i aksamitna.