Wykonanie
Bardzo często podaję w ten sposób
łososia na różnego rodzaju przyjęciach czy też imprezach, tak w domu jak i w restauracji. Przygotowując w ten sposób
łososia, każdy otrzyma porcję gorącą i smaczną, a pracy przy nim jest mniej niż smażyć tą
rybę na patelniach.Blachę do zapiekania smarujemy cienką warstewką
oliwy i układamy na niej plasterki
cytryny bez skórki. Dwa plasterki na każde dzwonko ( filet)
ryby.Filety
łososia posypujemy
przyprawą do ryb i najlepiej pozostawić je na ½ godziny, żeby dobrze przeszły smakiem
przyprawy, a następnie układamy filety na rozłożonych na blasze cytrynach.Na każdy filet kładziemy 2 plasterki włoskiej
mozzarelli i całość zalewamy
śmietaną kremową 30%. Na wierzchu układamy listki
limonki i posypujemy czarnym
sezamem. Zapiekamy około 20 minut w temp.190 oC. Jeżeli nie mamy liści
limonki, to po zapieczeniu można dodać liście
bazylii.