Wykonanie
1 wiązka
szparagów8 plastrów
szynki konserwowej2 łyżki obranych ,posiekanych
migdałów3
białka½ łyżki
soku z cytrynysól ,
cukier.
Szparagi obrać, odciąć twarde końce, jeżeli są i wkładać do zimnej
wody ,aby nie ciemniały.Ugotować we wrzącej wodzie z odrobiną
cukru.Osączone
szparagi owinąć
szynką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym
masłem.
Białka ubić ,dodać
sok cytrynowy i
migdały . Nałożyć na
szparagi.Zapiec w gorącym piekarniku.Markiza de Pompadour, metresa francuskiego króla ludwika XV, była organizatorką wielkich balów na dworze królewskim. Popierała artystów,
pisarzy, uczonych. Do niej należy znane powiedzenie ”Żyjmy hucznie i wesoło, a po nas choćby potop”. Z nią również wiążą się nazwy wielu potraw.