ßßß Cookit - przepis na Szparagi z masłem

Szparagi z masłem

nazwa

Wykonanie

Szparagi to jedne z moich ulubionych warzyw! Uwielbiam ten okres kiedy można je kupić w każdym sklepie, świeże, chrupiące i młode. Najlepsze są po prostu z masłem lub tartą bułką. Idealne jako przekąska lub lekki obiad. :)
Poniższy przepis zaczerpnęłam z książki "Kolekcja Dobrej Kuchni" z działu Dania główne z warzyw z której czasami korzystam gdy chcę wypróbować jakiś nowy przepis. Choć szparagi przyrządzałam już wcześniej, tym razem zastosowałam się do nowego pomysłu gotowania ich w wodzie z sokiem z cytryny. Efekt był delikatny, ale miał w sobie coś nowego i lekkiego. Poniższy przepis jest przeznaczony dla 4 osób.
Składniki:
1 kg szparagów
15 dag masła
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przyrządzenie:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce, po czym opłukać pod bieżącą zimną wodą i związać nicią kuchenną w cztery pęczki.
W naczyniu zagotować 5 litrów (ja wykorzystałam 3 litry, dla mnie 5 to było stanowczo za dużo jak na tak niewielką ilość szparagów) z solą, cukrem i sokiem cytrynowym, włożyć pęczki szparagów i gotować powoli na mały ogniu 25-30 minut.
W rondelku roztopić masło, po czym przelać do sosjerki i postawić na podgrzewaczu.
Ugotowane szparagi asączyć na podwójnie złożonej ściereczce kuchennej i ułożyć na ogrzanym półmisku. Usunąć nici, po czym delikatnie polać masłem.
Nic trudnego! Przepis banalny, a przepyszny o ile ktoś lubi smak szparagów. Ja użyłam masła niesolonego, dlatego musiałam danie lekko posolić, ale bardzo mi smakował lekko cytrynowy, chrupki smak tych warzyw podanych właśnie w ten sposób.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=8