Wykonanie

Gofr – słowo pochodzi z
języka francuskiego „ gaufre” . Kojarzy mi się z pobytem we Francji, latem i długą kolejką przed budką na plaży sprzedającą ten przysmak z różnymi
owocami, polewami i oczywiście
bitą śmietaną.Składniki:2
jajka2 szk.
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej½ szk.
oleju1¾ szk.
wody4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
sody oczyszczonejSzczypta
soli
Ubić
jajka z
cukrem na puszystą pianę. Dodać wymieszane
mąki z
sodą oczyszczoną i
solą, a następnie
olej i
wodę. Dać ciastu odpocząć ½ godziny i piec w gofrownicy.Przepisów na ciasta są dziesiątki. Jedni dodają
spirytus, inni
piwo. Niektórzy rozpuszczone
masło, inni ubijają osobno
białko itd. Wszystko po to, żeby były wysokie i chrupiące.Główną przyczyną tego, że czasami nam nie wychodzą jest temperatura.Nasze domowe gofrownice mają za małą moc. Profesjonalne mają od 1300 – 2000 watt i pieczenie w nich to 2 , 5 minuty.Warto pamiętać, po wyjęciu gofra z gofrownicy należy postawić go na chwilę w pozycji pionowej. Niech trochę odparuje. Służą do tego specjalne kratki.