ßßß
Gofr – słowo pochodzi z języka francuskiego „ gaufre” . Kojarzy mi się z pobytem we Francji, latem i długą kolejką przed budką na plaży sprzedającą ten przysmak z różnymi owocami, polewami i oczywiście bitą śmietaną.Składniki:2 jajka2 szk. mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej½ szk. oleju1¾ szk. wody4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka sody oczyszczonejSzczypta soli
Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodać wymieszane mąki z sodą oczyszczoną i solą, a następnie olej i wodę. Dać ciastu odpocząć ½ godziny i piec w gofrownicy.Przepisów na ciasta są dziesiątki. Jedni dodają spirytus, inni piwo. Niektórzy rozpuszczone masło, inni ubijają osobno białko itd. Wszystko po to, żeby były wysokie i chrupiące.Główną przyczyną tego, że czasami nam nie wychodzą jest temperatura.Nasze domowe gofrownice mają za małą moc. Profesjonalne mają od 1300 – 2000 watt i pieczenie w nich to 2 , 5 minuty.Warto pamiętać, po wyjęciu gofra z gofrownicy należy postawić go na chwilę w pozycji pionowej. Niech trochę odparuje. Służą do tego specjalne kratki.