ßßß
Składniki:około 500g piersi z kurczaka,kostki Asia Curry Złoty Smok,sos Chińskie Curry firmy Blue Dragon ( produkty dostępne w Biedronce podczas azjatyckiego tygodnia),przyprawy: curry, chilli, pieprz, suszona natka pietruszki,3 woreczki ryżu długoziarnistego,olej,Wykonanie:Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostki. Odkładamy do miski, do której wlewamy 2-3 łyżki stołowe oleju, następnie kruszymy 2 kostki Asia Curry i wcieramy w kurczaka. Doprawiamy marynatę do smaku – chilli, pieprzem, szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i wstawiamy kurczaka do lodówki. Proponuję, aby postało w lodówce około 20minut – wszystko w zależności jak szybko chcemy zrobić obiad. Wiadomo, że najlepiej, aby mięso spędziło w takiej marynacie całą noc czasami jednak nie ma takiej możliwości, więc około 20-30 minut powinno wystarczyć. W tym samym czasie gotujemy ryż. Ja do ryżu dodaję curry ( zmieni kolor na żółty) oraz 1 kostkę rosołową ( ryż nie będzie się sklejał).
Kiedy już mięso wyleży się w marynacie smażymy je na patelni na złocisty kolor. Można podczas smażenia dodać jeszcze szczyptę chilli i pieprzu. Następnie podlewamy podsmażonego kurczaka sosem Chińskie Curry i gotujemy jeszcze około 12 minut na wolnym ogniu.Podajemy z ryżem. Dekorujemy suszoną natką pietruszki...
Od razu pragnę uprzedzić, że sos należy do naprawdę ostrych. SMACZNEGO!!!