Wykonanie
Potrzebne produkty:250 g
ryżu5 alg
serek śmietankowy Philadelphia1 świeży
ogórek długi2
marchewki300 g fileta z
łososiawasabiZalewa do
ryżu2 małe łyżeczki
soli4 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
octu ryżowego.Wykonanie
Ryż chiński należy wypłukać tak żeby była przejrzysta
woda, zalać
wodą na pół godziny.Gotować przez ok 20 minut. (Dokładna procedura gotowania
ryżu do sushi: http://www.strefaaktywnych.pl/artykuly,16,zasady-przygotowywania-ryżu-do-sushi.html).W tym czasie połączyć wszystkie składniki do zalewy.Po przestudzeniu
ryżu wymieszać go z zalewą.Następnie algi smarujemy lekko
serkiemRozkładamy
ryż, kawałki
łososia, słupki
ogórka i
marchew.Zawijamy dokładnie mocno uciskając
bambusową matą następnie kroimy na nie duże kawałki.Gotowe sushi maczamy w wasabi lub
sosie sojowym.Smacznego:)!




* Można dodać jeszcze
awokado, zamiast
łososia użyć
tuńczyka, dodać więcej warzyw jak kto lubi.Czy wiesz, że...krążek sushi ma 43 kcal waży średni ok 30 g, dostarcza: 2 g
białka, 1.9 g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów i 0,4 g błonnika.