Wykonanie
Jesień to okres kiedy zaczynamy nabierać „ciałka”. Dzieje się tak, ponieważ dużo czasu spędzamy w domu, a mało się ruszamy. Częstymi wymówkami jest kapryśna pogoda, ponure i ciemne popołudnia, czy jesienna depresja. Wychodzimy z założenia, że w okresie niskich temperatur należy jeść dużo i tłusto, co nie do końca jest prawdą. Skoro się mniej ruszamy to wcale nie musimy jeść więcej. Zapotrzebowanie kaloryczne człowieka przez cały rok jest takie same niezależnie od temperatury na zewnątrz. Dodatkowo ruch wskazany jest niezależnie od
pory roku, nie musimy moknąć, marznąć, można iść na siłownie, basen czy aerobic.Jeśli chodzi o żywienie to warto spożywać produkty rozgrzewające:
imbir,
cynamon,
ostre papryczki. Problemem jest również to, że jesienią i zimą asortyment
owoców i warzyw jet znacznie ograniczony, dlatego też częściej sięgamy po
mięso, produkty przetworzone, gotowe posiłki. Wskazane jest zatem aby latem mrozić
warzywa i owoce. Często słyszy się, że mrożone jest niezdrowe jednak nie jest to prawda. Z pewnością nie jest to tak wartościowy produkt, jak ten do którego mamy dostęp latem jednak lepsza jest ta możliwość niż nie spożywanie
warzyw i owoców w ogóle. Podkreślić tu również należy, że porcją
owoców nie jest kartonik soku. Często pojawiają się reklamy mówiące o tym, że sok danej firmy jest dzienną porcją
owoców- bzdura! Żaden sok nie zastąpi porcji owców, to co jest w kartonie to porcja
cukru, której nie powinniśmy spożywać. Lepiej jest więc jesienią jeść
jabłka,
śliwki,
gruszki, a zimą
cytrusy niż pić sok z kartonika, który nie przynosi żadnych korzyści dla naszego organizmu.Zaleca się utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D. Można ją pozyskać głównie z
mięsa ryb oraz za pośrednictwem promieni
słonecznych. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego nawet niedługie spacery w ciągu dnia są wskazane.Jesień i zima są dla organizmu takimi samymi
porami jak wiosna i lato, więc podstawowe zasady nie ulegają zmianie:5 posiłków dziennie,posiłki o stałych porach,dużo płynów (
woda,
herbaty),śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia, z kolacji natomiast można zrezygnować lub ją ograniczyć,0,5 kg
owoców i warzyw w ciągu dnia,dużo chudego
nabiału,mało produktów słodkich, tłustych i słonych.PAMIĘTAJ!Unikaj produktów na których widniej napis: danie w 5 minut, gotowe od razu po zalaniu, gotowy produkt,
napój, fix, mieszanka. Są to z reguły produkty, które są sprawcą naszej mało zgrabnej sylwetki i niezbyt dobrego samopoczucia.