Wykonanie
Tak mnie jakoś naszła ochota na pizzę, a że za kupną pizzą nie przepadam więc zrobiłam własną. Tym razem padło na
szynkę i
tuńczyka, który od jakiegoś czasu okupował moją szafkę. Wyszła pyszna i znikła nim się obejrzałam.




Składniki na ciasto:500 g
mąki2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli10 dag
drożdżySkładniki sosu:300 g świeżej
mozzarelli180 g
tuńczyka z puszki2 łyżki
oliwy z oliwek240 g
pomidorów krojonych z puszki100 g
szynkiprzyprawa do pizzy
bazyliaWykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i w centrum wlać
oliwę, dodać sol i
drożdże wcześniej rozpuszczone w małej ilości
wody. Połączyć to wszystko z
mąką, dodając troszkę cieplej
wody i wyrabiać ciasto dopóki masa nie stanie się elastyczna.Wyrobione ciasto uformować w kulę i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrabiać na stolnicy posypanej
mąką.Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować okrągły kształt pizzy. Ugnieść, wyrabiać i i rozwałkować. Ciasto powinno być dosyć cienkie. Następnie ciasto wyłożyć na blaszce i posmarować krojonymi
pomidorami, zostawiając wolna krawędź ok. 1 cm. Posypać startą
mozzarellą oraz pokrojoną
szynką i rozdrobnionym
tuńczykiem. Polać
oliwa z oliwek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni . Piec 15-20 minut. Udekorować
bazylią.Smacznego!