ßßß Cookit - przepis na Domowe faworki

Domowe faworki

nazwa

Wykonanie

Karnawał, a to jak wiadomo czas zabaw i pysznych słodkości. Dawniej w zapusty jedzono dużo tłustych dań, bardzo popularne były placki ziemniaczane. Jedzono wiele, jakby chciano zaspokoić głód przed zbliżającym się postem. W tym czasie smażono też pączki, faworki.
Ja zapraszam do mnie na pyszne słodkości.
Składniki:
250 g maki
1 łyżka masła
5 żółtek
50 g spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekam . Z posiekanej maki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy i zagniatamy ręką. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok 3-4 cm i długości 8-10 cm każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie . smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożkółty kolor. odsączamy z nadmiarem tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2015/01/domowe-faworki.html