Wykonanie
Karnawał, a to jak wiadomo czas zabaw i pysznych słodkości. Dawniej w
zapusty jedzono dużo tłustych dań, bardzo popularne były placki ziemniaczane. Jedzono wiele, jakby chciano zaspokoić głód przed zbliżającym się postem. W tym czasie smażono też pączki,
faworki.Ja zapraszam do mnie na pyszne słodkości.



Składniki:250 g
maki1 łyżka
masła5
żółtek50 g
spirytususzczypta
soliolej do smażenia
cukier puderWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
masło i dokładnie siekam . Z posiekanej
maki z
masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka
żółtka,
spirytus oraz dodać
sól. Ciasto łączymy i zagniatamy ręką. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok 3-4 cm i długości 8-10 cm każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie . smażymy na rozgrzanym
smalcu lub
oleju z obu stron na jasnożkółty kolor. odsączamy z nadmiarem tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym .Smacznego!