Do popołudniowej niedzielnej kawki przygotowałam proste ciasto. Do jego przygotowania użyłam kompotu agrestowego. Ciasto było lekko kwaskowe, co sprawiło że zniknęło błyskawicznie.Składniki na biszkopt:6 jaj3/4 szklanki cukru1 szklanka mąki pszennejszczypta proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i kupiec w 180 st.C. Po przestudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.Masa agrestowa:3/4 litra kompotu agrestowego z owocami1 budyń waniliowy1/2 szklanki cukru1 galaretka agrestowaWykonanie:Z kompotu odlać 1/2 szklanki i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Resztę kompotu zmiksować i zagotować, zagęścić budyniem, do gorącego budyniu w sypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Zimną gęstniejącą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu i przykryć drugim blatem.Masa śmietanowa:400 ml. śmietany kremówkicukier do smaku2-3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wrzątkuWykonanie:Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem i do ubitej dodać przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną żelatynę wyłożyć na wierzch ciasta. Gdy zastygnie posypać startą czekoladą.Smacznego!