ßßß Cookit - przepis na Biszkopt

Biszkopt

nazwa

Wykonanie

To ciast ze względu na beziki, które wchodzą w skład masy, jest dosyć słodkie. Ale ja takie lubię najbardziej.
Biszkopt ciemny:
9 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masa jajeczną.
Masa krówkowa:
1 puszka masy krówkowej
20 dag masła
2 łyżki mocnej kawy
40 dag białych bezików
Wykonanie:
Masło spienić, a następnie po woli dodawać masę krówkową. Na końcu dodać rozpuszczoną kawę.
Masa śmietanowa:
800 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem, gdy ubita dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklanki wody.
Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych lub dżemu kwaskowego
Przełożenie ciasta:
Biszkopt
powidło śliwkowe
masa krówkowa
beziki
masa śmietanowa
biszkopt
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2014/05/kostka-alpejska.html