Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam roladę indyczą w galarecie. Dziś nadszedł czas aby się podzielić moją potrawą. Święta to czas przyjmowania gości, więc warto przygotować coś extra. Taką zakąskę można przygotować również na sylwestrowy wieczór. Polecam.


Oto kolejne etapy przygotowania.



Składniki:1
pierś indycza30 dag
mięsa mielonego z
szynkipo pól strąka czerwonej i
żółtej papryki1/2 pęczka
natki pietruszki6 naleśników20-30 dag
szynkisólpieprzczosnekWykonanie:Fileta rozbić przez folię na duży płat. Przyprawić
solą oraz
pieprzem.
Mięso mielone przyprawić
czosnkiem,
solą oraz
pieprzem według własnego gustu.
Paprykę pokroić w kostkę, a
pietruszkę posiekać ( można również użyć mrożonej). Na rozbitym i przyprawionym filecie rozłożyć warstwę
mięsa mielonego, posypać kolorową
papryką oraz
natką pietruszki. Na naleśnikach rozłożyć plasterki
szynki tak, aby przykryły całą powierzchnię, a następnie zwinąć w ruloniki i ułożyć w piramidkę na środku fileta. Następnie całość zwinąć w roladę, zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec ok 1 godziny. Wystudzić. Po wystudzeniu pokroić na grube kromki, ułożyć na półmiskach i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galarety.Smacznego!