Wykonanie
Tym razem ponownie typowy wytwór przypadku czyli zbieranina lodówkowych resztek, która zgrała się w całkiem smaczną zapiekankę godną obfotografowania i opublikowania tutaj. Oszczędność, czasu, pieniędzy i zasobów naturalnych.- pół drobno pokrojonego
brokuła bez nóżek- 1/3 kostki
tofu- pół szklanki hummusu (przepis TUTAJ )- paczka
ciasta francuskiego- pół szklanki
przecieru pomidorowego- 2 łyżki
oliwy- kilka boczniaków-
sól,
pieprz,
ostra papryka- opcjonalnie trochę topiącego się
sera wegańskiegoFormę wyłożyć
ciastem. Na spód dajemy
brokuły, poszarpane
grzyby, rozkruszone
tofu. Polewamy hummusem.
Przecier pomidorowy mieszamy z
oliwą i
przyprawami, zalewamy zapiekankę. Nie przesadzajmy z
solą i
przyprawmami jeżeli hummus jest pikantny. Można dać mniej
oliwy do sosu jeśli hummus jest bardzo tłusty. Na wierzch możemy dodać trochę wegańskiego
sera. Do pieca na około 40-50 minut.