Wykonanie
Weganizm sam w sobie nie zawsze musi być niezwykle zdrowy. Jeśli jak ja jesteście weganami z powodów etycznych, sami dobrze rozumienie, że nieraz ma się ochotę na coś mniej zdrowego. Ja dla przykładu kocham frytki. Większość ludzi poproszonych o wymienienie kilku dań, które najbardziej lubi, zacznie kombinować. No bo jak to tak powiedzieć, że jedna z naszych ulubionych potraw to frytki? Smażone paski
ziemniaków z
przyprawami i solą? Ja jednak śmiało
powiem, lubię frytki. Nawet bardzo. Jedząc je warto jednak popracować nad tym, aby nasz posiłek był jednak nieco bardziej treściwy. Dlatego proponuję tutaj oto przepis na frytki nie z
ketchupem, ale z czymś podobnym -
sosem pomidorowo -
soczewicowym.Składniki:- 2 duże
pomidory- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 1/2 szklanki suchej
czerwonej soczewicy-
sól,
pieprz,
cayene- opcjonalnie trochę siemienia i
słonecznikaWszystko robi się prosto i szybko.
Soczewicę gotujemy na prawie papkę (ale taką gęstą z odparowaną całą
wodą).
Pomidory kroimy, podsmażamy na małym ogniu na
oliwie. Dorzucamy
soczewicę i dodajemy koncentrat. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe. Na talerzu ląduje jeszcze trochę zielska no i fryty.