Wykonanie
09:48Ciasto :- 225 g
mąki (użyłem 3 zboża pełnoziarnistej)- 1/5 szklanki
oleju-
woda- płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soliNadzienie :- puszka
kukurydzy- dwie
czerwone cebule- ok 5-centymetrowy kawałek
pora-
sól,
biały pieprz,
pieprz ziołowy,
słodka papryka- łyżeczka zmielonego siemienia (opcjonalne)- łyżeczka zmielonych ziaren konopi (opcjonalne)Ciasto wyrobić, podzielić na 4 kawałki i rozwałkować na koła.
Kukurydzę zmiksować na papkę.
Cebulę i
pora drobno posiekać i podsmażyć na patelni.
Potem dorzucić do tego
kukurydzę, doprawić (ewentualnie dodać opcjonalne składniki). Wymieszać i jeżeli jest potrzeba to odparować trochę
wody aby farsz był gęsty. Nałożyć masę na ciasto i zawinąć jak pierogi. Jeżeli ciasta jest dużo to docisnąć tak, aby farsz był zbity. Odstające ciasto albo odciąć albo podwinąć, aby uzyskać gruby brzeg. Wsadzić do piekarnika na 30-45 minut. Moje pierogi może i wyszły wizualnie trochę toporne, ale są smaczne, a to najważniejsze.


Podziel się tym postem!Może Cię zainteresuje: