Wykonanie
Witam,chciałabym się z
Wami podzielić moim rodzinnym przepisem na moczkę.Składniki na 5 l moczki:3 litry
wody
od 1/2 kg - 1 kg200 g
migdałów w płatkach250 g
orzechów laskowych250 g
orzechów włoskich250 g
suszonych moreli250 g suszonych
śliwek250 g suszonych fig250 g
suszonej żurawiny1 litr kompotu
agrestowegopół kilo mrożonych
truskawek3 tabliczki
gorzkiej czekolady1 litr kompotu z
jabłek( same
owoce)40 g
masłalaska waniliiPrzygotowanie:Do dużego garnka wlać
wodę i wrzucić pokrojony w grubą kostkę piernik.Cały czas gotujemy pod przykryciem.Mieszając co jakiś czas, aby piernik się rozpuścił a następnie dodajemy
laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, wyciągamy ziarna i wszystko wrzucamy do garnka.Następnie dodajemy grubo krojone
bakalie, kompoty,
truskawki i mieszamy.Następnie dodajemy pokrojone tabliczki
czekolady i
masło.Wszystko mieszamy drewnianą łyżką zabierając z dna, aby
bakalie się nie przykleiły do dna.Czekamy, aż moczka się zagotuje i ściągamy z ognia.Aby moczka była bardziej gęsta gotujemy ją na małym ogniu bez przykrycia, aby
woda odparowała.Można zawsze dosłodzić, jeśli ktoś ma za mało słodkie.Życzę wszystkim smacznych i Wesołych Świąt:)