Wykonanie
2 tygodnie przerwy....Pakowanie, planowanie, lotniskowy stres, twarde lądowanie, zaskoczenie, radość i łzy....A
potem niemiła niespodzianka i rozczarowanie, zawód i powątpiewanie w ludzi, przeplatane nieustannym
brakiem czasu i odnajdywaniem tego co najprostsze, co najbliżej, co najkochańsze...zwykłe radości szarej codzienności czerpane od święta z chęcią nabrania na zapas....radosne merdanie ogona...bliscy tak blisko, choć na codzień tak daleko, świat odwrócony do góry nogami, internet w zasięgu ręki, a jednak niedostępny, wczesne poranki i kolejne
kubki kawy, tony
truskawek nie z importu, John Porter w głośniku i ukochany regał z książkami, życzliwy głos w słuchawce, zapach lasu po deszczu i świergot ptaków słyszany w promieniach leniwego słońca przebijającego przez korony drzew, zakupy na straganie, pierwszy chłodnik w tym roku, kompot z
agrestu znaleziony w piwnicy, stary rower na starych ścieżkach...Najbardziej zabiegany wypoczynek... tak długo oczekiwany...Kolejne pakowanie, kolejne pożegnanie, nagrywanie wspomnień na kartę pamięci.Jedna walizka, dwa wymiary......Polskie
truskawki smakują najlepiej na świecie.Babeczki z halawy z sosem
truskawkowym250 g
kaszy manny500 ml
wody100 g
masła100 g
miodu (lub
cukru)100 g suszonych figpół szklanki
suszonej żurawinypół szklanki
suszonych morelikilka suszonych
śliwek400 g
truskawekBakalie kroimy na drobne kawałki (można wcześniej zalać je wrzątkiem na około godzinę). Zalewamy
wodą i gotujemy w rondelku.
Masło rozpuszczamy na patelni, po czym wsypujemy
kaszkę i prażymy aż się lekko zrumieni.Do wrzącej
wody dodajemy uprażoną
kaszkę, uważając przy tym by się nie poparzyć (trochę pryska), cały czas energicznie mieszając. Następnie dodajemy
miód i wciąż mieszając, czekamy aż
kaszka zgęstnieje i będzie odchodzić od brzegów rondelka.
Kaszkę przekładamy do małych filiżanek i czekamy aż ostygnie, po czym schładzamy ją w lodówce przez około godzinę.
Truskawki miksujemy na gęsty sos (blender- najlepszy pomocnik kuchenny!)Wyjmujemy
kaszkę z filiżanek (po schłodzeniu powinna bez problemu ''wyskoczyć'' z kubeczków), polewamy sosem i dekorujemy kawałkami
truskawek.Zjadamy w towarzystwie
bliskich osób.Smacznego!Krecia