ßßß Cookit - przepis na 167. Chrupiący kurczak nadziewany owocami.

167. Chrupiący kurczak nadziewany owocami.

nazwa

Wykonanie

Niedawno na rodzinny obiad przyszła mi ochota na kurczaka. Prawie tradycyjny ale jednak lekko zmieniony.Łatwo go przygotować i ze smakiem zjeść.
Składniki:
kurczak w całości
2 jabłka
2 gruszki(twarde)
masło
trawa żubrowa
sok z 1/2 cytryny na marynatę
oliwa z oliwek
papryka słodka
przyprawa do kurczaka
czosnek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy i dodajemy do przypraw. Do całości dodajemy oliwę i całość mieszamy.Powinna powstać gęsta pasta którą nacieramy całego kurczaka z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej zostawić na kilka godzin lub noc w lodówce.
Na 30 minut przed pieczeniem wyciągamy kurę z lodówki.
Jabłko i gruszkę myjemy, kroimy w ćwiartki i nadziewamy kurczaka tyle ile wejdzie, na koniec dodajemy trawę żubrową. Nadzianego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego na niego dajemy kilka kawałków masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok godzinę( w zależności od wielkości kurczaka), po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 30 minut aż skorka zrobi się złocista i chrupiąca.
Pozostałe jabłka i gruszki myjemy kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych.
Na patelni roztapiamy masło, na którym obsmażamy nasze owoce z każdej strony, na owoce wlewamy sok z cytryny i dodajemy kilka źdźbeł trawy żubrowej, Smażymy aż sok odparuje i zgęstnieje.
Smacznego!!!
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/07/167-chrupiacy-kurczak-nadziewany-owocami.html