ßßß
kurczak w całości2 jabłka2 gruszki(twarde)masłotrawa żubrowasok z 1/2 cytryny na marynatęoliwa z oliwekpapryka słodkaprzyprawa do kurczakaczosneksólpieprzzioła prowansalskieWykonanie:Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy i dodajemy do przypraw. Do całości dodajemy oliwę i całość mieszamy.Powinna powstać gęsta pasta którą nacieramy całego kurczaka z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej zostawić na kilka godzin lub noc w lodówce.Na 30 minut przed pieczeniem wyciągamy kurę z lodówki.Jabłko i gruszkę myjemy, kroimy w ćwiartki i nadziewamy kurczaka tyle ile wejdzie, na koniec dodajemy trawę żubrową. Nadzianego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego na niego dajemy kilka kawałków masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok godzinę( w zależności od wielkości kurczaka), po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 30 minut aż skorka zrobi się złocista i chrupiąca.Pozostałe jabłka i gruszki myjemy kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych.Na patelni roztapiamy masło, na którym obsmażamy nasze owoce z każdej strony, na owoce wlewamy sok z cytryny i dodajemy kilka źdźbeł trawy żubrowej, Smażymy aż sok odparuje i zgęstnieje.Smacznego!!!