Wykonanie
Niedawno na rodzinny obiad przyszła mi ochota na
kurczaka. Prawie tradycyjny ale jednak lekko zmieniony.Łatwo go przygotować i ze smakiem zjeść.Składniki:
kurczak w całości2
jabłka2
gruszki(twarde)
masłotrawa żubrowasok z 1/2
cytryny na marynatę
oliwa z oliwekpapryka słodkaprzyprawa do kurczakaczosneksólpieprzzioła prowansalskieWykonanie:Wszystkie
przyprawy wsypujemy do jednej miski,
czosnek siekamy drobno lub przeciskamy i dodajemy do przypraw. Do całości dodajemy
oliwę i całość mieszamy.Powinna powstać gęsta pasta którą nacieramy całego
kurczaka z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego
kurczaka najlepiej zostawić na kilka godzin lub noc w lodówce.Na 30 minut przed pieczeniem wyciągamy
kurę z lodówki.
Jabłko i
gruszkę myjemy, kroimy w ćwiartki i nadziewamy
kurczaka tyle ile wejdzie, na koniec dodajemy trawę żubrową. Nadzianego
kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego na niego dajemy kilka kawałków
masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok godzinę( w zależności od wielkości
kurczaka), po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 30 minut aż skorka
zrobi się złocista i chrupiąca.Pozostałe
jabłka i
gruszki myjemy kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych.Na patelni roztapiamy
masło, na którym obsmażamy nasze
owoce z każdej strony, na
owoce wlewamy
sok z cytryny i dodajemy kilka źdźbeł trawy żubrowej, Smażymy aż sok odparuje i zgęstnieje.Smacznego!!!