Wykonanie
Witam, dzisiaj naszła mnie ochota na coś lekkiego, a że wczoraj był fajny deser w restauracji postanowiłam go odwzorować. Wyszedł nawet lepszy bo dodałam co nieco do niego od siebie. Najlepszy na upalne dni.Składniki na mus:4
limonki150 g
cukru2
białka200 ml
mleka skondensowanego2 łyżeczki
żelatynySkładniki na kruszonkę:
cukiermasłomąkatarta skórka z
pomarańczy1 łyżka soku z
pomarańczyPrzygotowanie musu:Myjemy
limonki, suszymy i ścieramy z nich skórki, a następnie wyciskamy sok. Wlewamy do naczynia z miarką i dolewamy
wody, aby było 200 ml. Zagotowujemy sok dodając połowę
cukru i ściągamy z ognia. Następnie namaczamy
żelatynę i dodajemy ją do gorącego
syropu.
Syrop z
żelatyną studzimy.Ubijamy
białka ze szczyptą
soli i resztą
cukru.Ubijamy
mleko skondensowane bądź kremówkę, do ubitego dodajemy ostudzony
syrop i lekko mieszamy mikserem. Następnie przekładamy po łyżce ubitych
białek do ubitego
mleka i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do kieliszków do
wina bądź martini. Dajemy na dwie godzinki do lodówki.Przygotowujemy kruszonkę:Dajemy do blendera kawałek
masła,
mąki,
cukru, soku z
pomarańczy i
skórki pomarańczowej. Całość miksujemy i w miarę potrzeby dodajemy
masła albo
mąki, żeby uzyskać kruszonkę.Następnie zagrzewamy piekarnik na 150 stopni i wkładamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.Studzimy kruszonkę.Wyjmujemy z lodówki schłodzone musy posypujemy kruszonka i dajemy
miętę do ozdoby.