Wykonanie
Przepis ten pochodzi ze starej książki kucharskiej jeszcze z prl-u co nie znaczy, że
jajka nie są dobre, wręcz przeciwnie nikt się nie spodziewał tak wspaniałego smaku jaki ta potrawa przyniosła.
Jajka te to idealna przystawka na imprezę można ją wcześniej przygotować i przed podaniem tylko zapiec.

Składniki:8
jajek2 dag
masłaok 1/2
bułki kanapkowej lub
bagietkiok 1/4 l
śmietany1 dag
mąki1
kostka rosołowa lub
bulionnatka pietruszkisólWykonanie:Kostkę zalać 1/8 l
wody, rozpuścić i ostudzić, wymieszać z
mąką i zagotować. Połączyć ze
śmietaną osolić i mocno zagrzać.
Bułkę kanapkową pokroić w dość grube kromki ok 2 cm(
jajko wtedy nie wypłynie). Wyjąć środek z
bułki nie uszkadzając skórki."Obrączki" z
bułki obsmażyć na
maśle.Naczynie do zapiekania posmarować cienko
masłem, wlać do niego gorącą
śmietanę.Na
śmietanę układać grzanki. Do każdej grzanki wbić po 1
jajku, posolić, oblać z wierzchu
śmietanąWstawić do gorącego piekarnika do czasu aż całe
białko się nie zetnie.
Żółtko powinno być jeszcze lekko płynne.Podajemy na tym samym półmisku w którym się zapiekało.SMACZNEGO
