Wykonanie
Dobry
kalafior zasmakuje dzieciakom i nie tylko!!! Nadaje się jako przekąska na imprezę jak i danie na obiadSkładniki (na 4 porcje):1 większa główka
kalafiora120 g
mąki ziemniaczanej120 g
mąki pszennej30 g
żółtego sera startego na drobnych oczkach2
jajka200 ml zimnej
wodysól,
pieprz,
pieprz cayenne (jeśli wolicie pikantną wersję)Wykonanie:
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki (nie za małe), włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości (ale uważać, żeby różyczki się nie rozgotowały i nie rozpadały). Odcedzić.Przygotować ciasto:obie
mąki wymieszać z tartym
serem. Wbić
jajko i dolać
wodę. Zmiksować na gładką masę. Doprawić
solą,
pieprzem i
pieprzem cayenne (w wersji
bardziej pikantnej).W rondlu do głębokiego smażenia rozgrzać
olej.Różyczki
kalafiora maczać w cieście (ja wlałam ciasto do miski z
kalafiorem i wymieszałam, było łatwiej) i partiami smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać, najlepiej z
sosem czosnkowym.przepis zapożyczony ze strony http://przystole.blox.pl/html