Wykonanie
#najlepiej!Znacie pulpę? Ja nie znałam... Człowiek, to się całe życie uczy, smakuje, poznaje. Jakże się cieszę, że zdarzy mi się załapać na jakieś smaczki, co to nie zawsze są pod ręką w pobliskich sklepach ;)Dzięki temu, mam oto pulpę z
mango alphonso i sobie próbuję co z czym najlepiej smakuje.... ;)Jako, że wiecie, że nie lubię kombinowania po pachy, a czas ma niejednokrotnie największe znaczenie jeśli chodzi o przygotowanie posiłku, celowo wykorzystałam pulpę do shake'u właśnie, które są ostatnimi czasy non stop na tapecie, jak również do naleśników albo jaglanki, no akurat z nią pasuje idealnie!Możecie też łączyć ją z
jogurtem naturalnym,
kefirem, dodać trochę nasion chia,
otrębów czy lnu,
mięty....no co kto lubi ;)A co to pulpa?Ano nic innego jak przecier, najlepsza część bez skóry i pestki, kwintesencja
mango .Sam
owoc ma mnóstwo właściwości, jest źródłem witamin,
białka, węglowodanów, ma dobroczynne działanie na układ odpornościowy, zapobiega na przykład przeziębieniom, łagodzi stany zapalne, podobno redukuje rozwój nowotworów, nieźle, co??????Sam
nektar, przecier możemy wykorzystać jako bazę do koktajli, deserów, jako polewy, do naleśników, można pulpę też mrozić, dzięki
czemu otrzymamy
sorbet...Możliwości jest multum. U mnie pulpa sprawdziła się
między innymi jako smarowidło do naleśników, aleeee
kakaowych, ponieważ przecier jest dosyć słodki, chciałam więc nieco złamać oba te jakże dominujące smaki.* Poniżej przedstawiam luźną propozycję na wykorzystanie pulpy, proporcje jakie podałam nie są ścisłe ;)Naleśniki, poszczególne składniki 1:1 z dwiema łyżkami gorzkiego
kakao, szczyptą
sody oczyszczonej, odrobiną
oleju rzepakowego, szczyptą
soli.Po wyrobieniu ciasta i usmażeniu naleśników, każdy z nich smaruję pulpą .około 250 ml
mleka 1,5 %250 ml pulpy z
mango alphonso2 pełne łyżki nasion chianiepełna łyżeczka
amarantusaniepełna łyżeczka
otrębów gryczanych Melvitszczypta
solipół łyżeczki
cynamonu








