ßßß Cookit - przepis na ryż z bobem i szpinakiem

ryż z bobem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zafiksowałam się na boba, z resztą nie tylko na niego. Uwielbiam ten czas właśnie, spacer po targu i to wybieranie spośród dobrodziejstw...
Bób ma wiele twarzy okazuje się. Nie robiłam jeszcze pasty z jego udziałem, a obiecałam sobie, ech....potrzebuję jeszcze dwóch rąk...;p
Nooo, ale tak to jest, że w głowie pomysłów dziesiątki, a potem wychodzi inaczej, plany, plany, plany....
Ja to w ogóle ostatnimi czasy jakaś taka z innej galaktyki jestem, włączyłam totalnego off'a, jakoś tak mi się w głowie poprzekładało, na plus oczywiście....mniej rzeczy mnie stresuje, mniej interesuje, mniej spina...chyba tak jest dobrze, im mniej fermentu wokół siebie mamy, tym chyba krew lepsza, nie sądzicie?
A może to starość?;p
Co do obiadu....dostałam od teściów szpinak z ogródka, fajny, mięsisty, inny od tego dostępnego w sklepach. Jakby go tu inaczej, niż zwykle? No to bach go z bobem! Do tego ryż, dużoooo natki pietruszki, sól, pieprz zielony świeżo zmielony i nada mas! Prosto i smacznie,
Zaskoczyłam się sama tym, że porcje zrobiłam naprawdę symboliczne, a długo nas trzymało i nie mieliśmy ciężkiego brzucha, co ważne. Husband był mile zaskoczony połączeniem, że fajnie, że nie znał taak, a dobre, To polecam!
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: 2,50 ( bób)
Składniki:
bób - ilość wedle gustu
garść szpinaku świeżego
sól morska gruboziarnista
pieprz zielony świeżo zmielony
łyżka masła klarowanego
100 g ryżu białego Paraboiled
2 duże ząbki czosnku
Ryż gotuję w osolonej wodzie wedle zaleceń na opakowaniu, odcedzam, ostawiam na chwilę.
W między czasie gotuję też bób, również w osolonej wodzie. (Uważajcie z solą).
Patelnię rozgrzewam, rozpuszczam masło, wrzucam pokrojony na plasterki czosnek, chwilę smażę, uważając by go nie spalić. Dodaję umyty szpinak, podsmażam, mieszając do miękkości.
Doprawiam do smaku.
Ryż, bób i szpinak łączę ze sobą, mieszam, ewentualnie doprawiam, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/07/ryz-z-bobem-i-szpinakiem.html