Wykonanie
No i co,
truskawki coraz częściej zajadam, w każdej postaci, mrożonki czy też te pierwsze, co to jeszcze nie tak do końca są tymi, na które czekam, ale ale ale...zajadam;pDeser mega prosty, szybki no i taanii!!!;DPrzygotowanie: max 30 minut z chłodzeniemKoszt: max 10 złSkładniki:kilka
truskawekjogurt naturalny duży4 łyżki soku z
pomarańczycukier puder - na oko, jakieś 8 łyżek
bazylia do ozdoby
Truskawki myję, kroję na plasterki. Układam po kilka na dnie salaterki, zalewam
jogurtem naturalnym, po kilka łyżek na miskę (przygotowałam sobie 3 małe salaterki), po czym skrapiam
sokiem z
pomarańczy odstawiam do lodówki na jakąś chwilę. W tym czasie w rondelku rozpuszczam
cukier puder dodając 2 łyżki zimnej
wody. Mieszam, aż
cukier się rozpuści. Masa powinna przybrać kolor karmelu, ale mnie nie chciało się czekać, więc odstawiłam z ognia i włożyłam rondel do miski z zimną
wodą, by
cukier troszkę się "uspokoił". Kiedy troszkę masa wystygła polałam nią
truskawki. Wkładam ponownie do lodówki.Deser nie jest wymyślny, ale zapewniam, że bardzo dobry;) Po ciężkim dniu w pracy, o niczym tak nie marzyłam, jak właśnie o truskawkach...do tego
białe winko, ale ciii;pPolecam i życzę smacznego;))
