ßßß Cookit - przepis na BAZYLIOWO-TRUSKAWKOWY KOKTAJL

BAZYLIOWO-TRUSKAWKOWY KOKTAJL

nazwa

Wykonanie

Gorący kubek porannej kawy powoli ustępuje miejsca szklance z kawą mrożoną. Piekarnik idzie w końcu na zasłużony urlop. W okresie jesieni i zimy porządnie się napracował. Pieczone, rozgrzewające śniadania ustępują powoli miejsca tym lekkim, orzeźwiającym. Na salony znowu wkraczają koktajle, które tak uwielbiam. Truskawki, jeszcze nie nasze, jeszcze nie polskie, ale nie mogę się powstrzymać, gdy widzę je w sklepie, takie czerwone, takie uśmiechnięte. Więc lądują w koszyku na zakupy, po to, aby kilkanaście godzin później umilać mi poranek. Truskawki lubią się z bazylią. Lubią się z mlekiem, z gęstym jogurtem i cukrem. Lubią się ze mną.
Przepis (jedna porcja):
100ml mleka
200g truskawek
3-4 listki świeżej bazylii
200g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru pudru
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Połowę truskawek zmiksować razem z jogurtem naturalnym, mlekiem oraz cukrem pudrem. Koktajl przelać do wysokiej szklanki. Pozostałą część truskawek zmiksować razem z listkami bazylii. Tak przygotowany mus delikatnie wlać na wierzch koktajlu. Schłodzić w lodówce. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/bazyliowo-truskawkowy-koktajl.html