Wykonanie
Gorący kubek porannej
kawy powoli ustępuje miejsca szklance z
kawą mrożoną. Piekarnik idzie w końcu na zasłużony urlop. W okresie jesieni i zimy porządnie się napracował. Pieczone, rozgrzewające śniadania ustępują powoli miejsca tym lekkim, orzeźwiającym. Na salony znowu wkraczają koktajle, które tak uwielbiam.
Truskawki, jeszcze nie nasze, jeszcze nie polskie, ale nie
mogę się powstrzymać, gdy widzę je w sklepie, takie czerwone, takie uśmiechnięte. Więc lądują w koszyku na zakupy, po to, aby kilkanaście godzin później umilać mi poranek.
Truskawki lubią się z
bazylią. Lubią się z
mlekiem, z gęstym
jogurtem i
cukrem. Lubią się ze mną.


Przepis (jedna porcja):100ml
mleka200g
truskawek3-4 listki świeżej
bazylii200g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
cukru pudruTruskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Połowę
truskawek zmiksować razem z
jogurtem naturalnym,
mlekiem oraz
cukrem pudrem. Koktajl przelać do wysokiej szklanki. Pozostałą część
truskawek zmiksować razem z listkami
bazylii. Tak przygotowany mus delikatnie wlać na wierzch koktajlu. Schłodzić w lodówce. Podawać.