Wykonanie
Uwielbiam zupy w każdej postaci, zwłaszcza te, które
mogę zrobić na
cito, bo akurat mam
smaka;)Najlepsze w tym przepisie jest to, że jak mam ochotę robię zupę a jak nie, to
makaron z sosem, kwestia proporcji;pDziś jednak królowała zupka.Przygotowanie: 25 minutKoszt: 10 złSkładniki:2 szklanki
bulionupuszka
groszku zielonegogarść
makaronu pełnoziarnistegokilka plasterków dobrej
szynkisól,
pieprz,
vegetałyżka
śmietanyGotuję
makaron na al dente. Odstawiam na bok.W osobnym garnku podgrzewam
bulion (akurat miałam w lodówce), wrzucam do niego
groszek - odsączony. Dodaję
sól,
pieprz, odrobinę
vegety. Mieszając gotuję na wolnym ogniu jakieś 5-7 minut.Powiedzmy, że jakieś 1/4 puszki
groszku odstawiam również na bok, przyda się później...Podgrzany
groszek w
bulionie miksuję po czym z powrotem wlewam do garnka i jeszcze gotuję chwilkę.Dodaję
śmietanę,
przyprawy i
groszek, którego nie zmiksowałam.
Szynkę delikatnie rumienię na patelni - używam jakiejkolwiek, byle nie była za tłusta.Do miseczki wlewam zupę, dodaję
makaron i
szynkę. Mieszam delikatnie. Można posypać
natką pietruszki, ja akurat wybrałam
cebulkę zieloną.Smacznego!