Wykonanie
Witam WszystkichZa oknem śnieg sypie i sypie, a ja w domu łaknę słodkości i jakoś nie zamierzam sobie dzisiaj żałować, dlatego dzisiaj zrobimy krążki
jabłka w cieście naleśnikowym. Jak to zazwyczaj się okazuje, że jak już coś spróbujemy i zasmakuje to zostaje z nami na dobre. Tak właśnie było i z tymi krążkami
jabłka w cieście naleśnikowym, które kojarzą mi się z latem ogrodem pełnym zapachów, leniwym popołudniem spędzanym na zajadaniu takich właśnie krążków, dlatego też chętnie wracamdo tych chwil robiąc właśnie te słodkości.Potrzebować będziemy:
jajkołyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
cukru150ml
mleka150g
mąki2, 3
jabłkaDo miski dodajemy
mleko,
jogurt naturalny,
jajko i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy resztę składników ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie obieramy
jabłka ze skórki i pozbywamy się gniazda z nasionami, po czym kroimy krążki i zanurzamy w cieście naleśnikowym.
Krążki smażymy na rozgrzanym
oleju rzepakowym, na jednej i drugiej stronie.
Usmażone krążki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.