ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z czekoladą i miodem

Ciasteczka owsiane z czekoladą i miodem

nazwa

Wykonanie

Hej Kochani :) Dzisiaj mamy coś zdrowego i fit. Pamiętacie mój pierwszy przepis - ciasteczka owsiane ?! Dzisiaj zagoszczą znowu ale całkowicie w ulepszonej wersji, więcej zbóż, bakalie i troszkę więcej słodkich składników, czyli czekolada i miód. Myślę, że to jedna z najlepszych form zdrowego jedzenia dla osób, które jednak w swojej codziennej diecie muszą znaleźć miejsce na coś słodkiego, mniejsza w jakiej postaci. Ciasteczka są zdrowe, nie zapychające ale mają troszkę słodyczy. Są idealne na wynos co w dzisiejszym szybkim trybie życia dobrze się sprawdza. To co zaczynamy, nie ma co gadać :)
Składniki ( ok. 20 sztuk, zależy od nas samych):
110 g masła,
1 czubata łyżka miodu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
65 g brązowego cukru,
55 g mąki pszennej,
55 g mąki razowej,
3 łyżki słonecznika,
3 łyżki pestek z dyni,
duża garść suszonej żurawiny,
3 łyżki siekanych migdałów,
50 g gorzkiej czekolady (posiekana),
W rondlu roztapiamy masło z miodem, cynamonem i cukrem na gładką masę i odkładamy do ostudzenia ale nie do zimna. W misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy ze sobą a następnie dosypujemy do maślanej masy. Ciastka formujemy w małe kulki i na blasze płaszczymy na placki (wielkość zależy od nas). Ciasteczka pieczemy w 170°C przez 15-17 minut.
UWAGA! : Po wyciągnięciu ciasteczka mogą być wilgotne i będą się rozwalać, więc trzeba odczekać chwilkę aż stwardnieją.
Smacznego :)
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/04/ciasteczka-owsiane-z-czekolada-i-miodem.html