Wykonanie
Florentynki to pyszne
ciasteczka z mnóstwem zdrowych nasion, które zespolone są ze sobą za pomocą słodkiego karmelu. W moim wypadku karmel wykonany jest z
miodu co dodatkowo przyczynia się do tego iż
ciasteczka stanowią zdrową przekąskę.
Florentynki4 łyżki
miodu1 łyżka
masłaszczypta
cynamony1/2 szklanki
płatków migdałowych1/4 szklanki pestek dyni1/4 szklanka pestek
słonecznika1/4 szklanki
suszonej żurawinyNasiona razem z
płatkami migdałowymi i
żurawiną wymieszać w misce.Na patelni rozgrzać
miód i do gorącego dodać
masło.Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając do wytworzenia karmelu.Do karmelu dodać szczyptę
cynamonu i pozostałe składniki.Masę chwilę prażyć na patelni.
Ciasteczka wykładać na papier do pieczenia łyżką formując płaskie
ciasteczka i nie grubsze niż 0,5 cm.
Ciasteczka odstawić do zastygnięcia.Smacznego!!