Wykonanie
Wątróbka z kurcząt z
cebulką, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolacje.Szybkie ,proste danie podajemy z
ziemniakami surówkami,
pieczywem ...Polecam ....
Składniki :-1 kg
wątróbek drobiowych-3
cebule1-2 ząbki
czosnku-delikat czerwony do
mies-
pieprz-
vegeta-
magii-
czosnek-
liść laurowy-
pieprzPrzygotowanie:
Wątróbki oczyszczamy,odcinamy błonki,płuczemy pod bieżącą
wodą ,wkładamy do naczynia dodajemy 1/2 łyżki
vegety,1/2 łyżki delikaty czerwonej ,drobno pocięty lub starty
czosnek,
liść laurowy,1 łyżeczkę
soli,
pieprzymy,kropimy delikatnie
magii i odstawiamy na noc do lodówki .Następnie
wątróbkę obtaczamy w
mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu (czym dłużej je smażymy tym są twardsze)Do garnka wlać 1/2 szklanki
wody ,wrzucić1
kostkę rosołową,5-10dkg
margaryny ,pokrojoną według uznania
cebulkę i dusić.Jak już będzie na pół miękka, przekładamy wszystko do
wątróbki mieszamy i całość dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając ....Smacznego!!!!!