Wykonanie
Ostatnio cierpię na brak czasu. Nie mam czasu tyle piec i gotować. Zimowe przesilenie chyba mnie już dopadło, bo w dodatku nic mi się nie chce. Nic mi się nie chce.. Wiem, to mało motywujące dla Was, ale czasem każdy tak ma, nawet ja. Dlatego dziś coś na poprawę nastroju. W dodatku szybkie do wykonania i niezbyt pracochłonne - coś w sam raz na dziś. Tak. To świetny pomysł.Jako, że bardzo lubię szarlotkę (a upieczenie całej może implikować podniesienie wskaźnika na wadze), a także uwielbiam sernik (z podobnego powodu nie upiekę całej tacki), wymyśliłam pewne pyszne połączenie i bez wyrzutów sumienia zjadłam pieczone
jabłko z sernikowym nadzieniem. Spróbujcie sami:


Składniki na 4 porcje :4 duże
jabłka80g chudego
twarogu1
białko1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejłyżka
brązowego cukru waniliowego (albo dla leniwych opakowanie
cukru wanilinowego)Obciąć wierzchy
jabłek i wydrążyć gniazda nasienne.
Twaróg zmiksować z
cukrem z
wanilią, dodać
mąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę z jednego
białka (można dodać też
żółtko, wtedy masa serowa będzie żółciutka i troszeczkę bardziej kaloryczna, u mnie wersja biała). Masą
serową napełnić wydrążone
jabłka, przykryć "czapeczkami" z wcześniej odciętych wierzchów
jabłek. Na czubek zostawić po kleksie masy.
Jabłka zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 25-30 minut.Smaczne zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.Teraz mi przyszło do głowy, że do nadzienia można dodać np.
rodzynek albo innych
bakalii, szczypta
cynamonu też będzie pasować.Następnym razem spróbuję :)

1 porcja to ok 125kcal, węglowodany: 25g,
białko: 5g, tłuszcz: 0,5gSMACZNEGO!