Wykonanie
Ostatnio dopadły mnie wyrzuty sumienia. Tiramisu, które Wam ostatnio zaprezentowałam jest naprawdę potężną bombą kaloryczną, pominę już fakt, że grzechu wartą, bo smakowało obłędnie. Jednak bądźmy z sobą szczerzy - nie każdy może sobie pozwolić na taką porcję
słodyczy. Czy zatem zrezygnować zupełnie ze słodkich rozkoszy? No tak by było najrozsądniej, ale można też zamienić kilka składników i przygotować znacznie mniej kaloryczny deser, który będzie równie smaczny, a nie będzie zawierał ogromnej ilości prostych węglowodanów i tłuszczu? Postanowiłam zatem przyrządzić odchudzoną wersję tiramisu.
Zacznijmy od
biszkoptów. Wybrałam się do sklepu i przyjrzałam się z czego składają się
biszkopty:
Nie wygląda to zachęcająco, prawda?I pomyśleć, że
biszkopty najczęściej podaje się małym dzieciom...
Cukier,
mąka,emulgatory i polepszacze smaku..Wróciłam z
bananami,
razową mąką i
jajkami.
Biszkopty upiekłam własnoręcznie. Może nie wyglądają super równiutko i jak z pudełeczka, ale przecież i tak je moczymy w
kawce, więc nadadzą się idealnie.
Składniki na 12
biszkoptów :2
banany1
jajko2-3 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia (nie koniecznie)
Banany rozdziabać widelcem, połączyć z ubitym
jajkiem. Wymieszać dokładnie, dosypać
mąkę i proszek (jeśli będzie użyty). Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki. Wyłożyć na papier do pieczenia 12 okrągłych
biszkoptów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15-20 minut (sprawdzać, żeby się nie przypaliły). Wyciągnąć i ostudzić. 1
biszkopt to ok. 40kcal (b: 1g, w: 7g, t: 1g)Oczywiście można użyć gotowców z opakowania, ale myślę, że taka wersja
biszkoptów słodzona naturalnie występującą w bananach fruktozą jest ciekawszą alternatywą. No dobra,
biszkopty są, co dalej?
Składniki na 4 porcje :8
biszkoptów400g
serka typu
philadelphia lightstewia do smaku50ml
amaretto albo
likieru kawowego (polecam
likier kawowy z Lidla)1/2 filiżanki
espresso albo mocnej
kawy rozpuszczalnejkakao do oprószenia wierzchu
Serek ubijać energicznie wtłaczając do niego jak największą ilość powietrza, dodać
likier i
stewię (ilość według własnego smaku i preferencji). Nałożyć łyżkę puszystej masy do naczyń, następnie
biszkopt zamoczony w
kawie, znów łyżkę masy, kolejny
biszkopt i na wierzch znów masę. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószyć
kakao.
1 PORCJA to ok. 175kcal,
białko: 15g, węglowodany: 15g, tłuszcz 6gSMACZNEGO!