ßßß
TARTA POMIDOROWASkładniki na 4 porcje :Ciasto:200g mąki pszennej pełnoziarnistej100g zimnego masła50g śmietany 12%1 jajoszczypta soliFarsz:500g małych pomidorów (mogą być koktajlowe, albo nieduże pomidorki przekrojone na połówki)1 cebula2 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwekgałązka posiekanego świeżego rozmarynu200ml białego wytrawnego winałyżeczka masła do posmarowania formy
Mąkę zagnieść z masłem („dobra rada”: żeby było łatwiej zagnieść zimne masło, wcześniej ucieram je na tarce), śmietaną, jajkiem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki.Kiedy ciasto się chłodzi można zająć się farszem. Pomidory umyć i osuszyć, ewentualnie przekroić na połówki jeśli są duże. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, po chwili dodać pomidory i rozmaryn. Wlać wino i gotować powolutku na średnim ogniu około 10 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło trochę większe od formy (używając formy 26cm, ciasto rozwałkować na ok. 30cm) i przełożyć do nasmarowanej niewielką ilością tłuszczu formy. Wyłożyć pomidory i cebulkę, a brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° C (180 ° C z termoobiegiem).PORCJA zawiera ok. 480kcal, węglowodany: 37g,białko: 10g, tłuszcze: 28gSMACZNEGO!