Wykonanie

Przeglądając półki sklepowe natknęłam się na nowy produkt firmy
Winiary, Pomysł na Papirus soczystą
pierś kurczaka z
papryką. Wrzuciłam go do koszyka, żeby w wolnej chwili zobaczyć co to za świetny nowy pomysł i zupełnie o tym zapomniałam. Wczoraj wieczorem oglądając telewizję, zwróciła moją uwagę reklama wyżej rzeczonego produktu.POMYSŁ na PAPIRUS - nowy sposób na przygotowywanie posiłków czy też jedynie chwyt marketingowy?W opakowaniu znalazłam 4 arkusze pergaminu złożone na pół, w środku wypełnione
przyprawami. Według producenta jest to innowacyjny sposób przygotowywania
mięsa na patelni bez dodatku tłuszczu, a
mięso smaży się we własnym sosie absorbując aromatyczną mieszankę przyprawowej kompozycji (ciekawa nazwa, wg mnie bardzo oryginalnie).

Prawda niestety nie jest tak różowa. Producent podkreśla, że przygotowywanie
mięsa odbywa się bez dodatku tłuszczu - znaczy to, że nie musisz dodawać tłuszczu, bo pergaminy nasączone są tłuszczem, co więcej - na 3 miejscu w składzie jest utwardzony
tłuszcz roślinny (izomery trans), a na 4
olej roślinny . Pierwsze miejsce w składzie znalazła
sól jodowana (którą podobnie jak tłuszcze, również powinniśmy ograniczać, a zjedzenie
piersi kurczaka przyprawionej papirusem wyczerpuje niemal 25% zalecanej dziennej
dawki spożycia
soli). Na drugim miejscu znalazła się mielona
czerwona papryka. Reszta składników to szczypta
ziół, odrobina wypełniaczy i polepszaczy smaku.Jak
mawia jeden z moich znajomych: "Czary nie są!" Jak się coś smaży na patelni, to najczęściej z dodatkiem tłuszczu. Oczywiście to nie grzech, od czasu do czasu nic nikomu się nie stanie jak zje
schabowego, ale dbając o zdrowie i zgrabną sylwetkę należy dbać o ilość tłuszczu w diecie.Jaki to ma smak? Jak dla mnie ciut za słone i mocno
paprykowe, ale całkiem niezłe. Mąż zjadł ze smakiem i bardzo był zadowolony.Dla osób zabieganych, zapracowanych, nie mających czasu na siedzenie w kuchni myślę, że produkt się sprawdzi. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, szybki i naprawdę smaczny (tu muszę przyznać, że produkty
Winiary są smaczne). Na pewno o wiele lepiej zjeść
kurczaka z papirusa, niż stołować się w fast foodach.A oto moja propozycja smakowitego przepisu na danie z
piersi z kurczaka z wykorzystaniem
WINIARY POMYSŁ NA…PAPIRUS, czyli specjalnego pergaminu, który pozwala na smażenie bez dodawania tłuszczu. Żeby było: prosto, pięknie, pysznie!Pomysł na Papirus na kalafiorowej chmurce

Składniki na 2 porcje:2
piersi kurczaka po ok. 100gśredni
kalafior2l
mlekasól,
pieprzgałka muszkatałowa (opcjonalnie)

Mleko zagotować,
kalafiora podzielić na różyczki i wrzucić do gotującego się
mleka. Gotować 20 - 25 minut na małym ogniu ciągle mieszając (trzeba uważać, żeby
mleko nie wykipiało), aż
kalafior zmięknie. W międzyczasie można rozbić
piersi kurczaka, przeciąć na pół (według uznania) i przygotować w papirusie według przepisu z opakowania.
Kalafiora odcedzić, rozdrobnić blenderem na puszystą masę i doprawić do smaku
solą,
pieprzem (ewentualnie
gałką muszkatałową). Umieścić na talerzu puszystą "chmurkę" z masy kalafiorowej, na niej położyć gotowego
kurczaka usmażonego w Pomyśle na Papirus, można udekorować różyczką
kalafiora.

Chmurka dosłownie rozpływa się w ustach. Niebo w gębie! Smacznego.1 porcja kalafiorowej chmury zawiera: ok. 250kcal, węglowodany: 30g;
białko:18g; tłuszcze: 8g1 porcja
kurczaka (100g) w Pomyśle na Papirus to ok. 131 kcal; węglowodany: 0,3g;
białko: 28g; tłuszcze: 2g (według informacji na opakowaniu)