ßßß
dwa brokułyok. 1,5 litra bulionu drobiowego1 cebula4 ząbki czosnkuodrobina oliwy z oliwek250 ml śmietany kremówkisól, pieprz* * *Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, aż lekko się zarumienią.Dodajemy podzielone na różyczki brokuły.Całość mieszamy i smażymy pod przykryciem do czasu, aż brokuły zmiękną.Następnie dodajemy 750 ml bulionu, przykrywamy i gotujemy kilka minut.Zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.Całość miksujemy blenderem.Następnie dodajemy pozostałą część bulionu, w ilości wedle uznaniaOsobiście lubię zupy bardziej gęste, więc nie dodawałam wszystkiego.Dodajemy śmietanę i doprowadzamy zupę do wrzenia.Całość gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.Na koniec doprawiamy zupę pieprzem i solą.