Wykonanie
Brokuły mogłabym jeść praktycznie codziennie (poważnie...),
stąd mój kolejny już przepis na kremową zupę z tym właśnie warzywem w roli głównej.
Zupa jest naprawdę wyśmienita, a najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami własnej roboty ;-)

dwa
brokułyok. 1,5 litra
bulionu drobiowego1
cebula4 ząbki
czosnkuodrobina
oliwy z oliwek250 ml
śmietany kremówkisól,
pieprz* * *
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i podsmażamy na
oliwie, aż lekko się zarumienią.
Dodajemy podzielone na różyczki
brokuły.
Całość mieszamy i smażymy pod przykryciem do czasu, aż
brokuły zmiękną.
Następnie dodajemy 750 ml
bulionu, przykrywamy i gotujemy kilka minut.
Zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Całość miksujemy blenderem.
Następnie dodajemy pozostałą część
bulionu, w ilości wedle uznania
Osobiście lubię zupy bardziej gęste, więc nie dodawałam wszystkiego.
Dodajemy
śmietanę i doprowadzamy zupę do wrzenia.
Całość gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Na koniec doprawiamy zupę
pieprzem i
solą.