Wykonanie
Brokuły mogłabym jeść praktycznie codziennie (poważnie...),stąd mój kolejny już przepis na kremową zupę z tym właśnie warzywem w roli głównej.Zupa jest naprawdę wyśmienita, a najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami własnej roboty ;-)

dwa
brokułyok. 1,5 litra
bulionu drobiowego1
cebula4 ząbki
czosnkuodrobina
oliwy z oliwek250 ml
śmietany kremówkisól,
pieprz* * *
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i podsmażamy na
oliwie, aż lekko się zarumienią.Dodajemy podzielone na różyczki
brokuły.Całość mieszamy i smażymy pod przykryciem do czasu, aż
brokuły zmiękną.Następnie dodajemy 750 ml
bulionu, przykrywamy i gotujemy kilka minut.Zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.Całość miksujemy blenderem.Następnie dodajemy pozostałą część
bulionu, w ilości wedle uznaniaOsobiście lubię zupy bardziej gęste, więc nie dodawałam wszystkiego.Dodajemy
śmietanę i doprowadzamy zupę do wrzenia.Całość gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.Na koniec doprawiamy zupę
pieprzem i
solą.