Wykonanie
Nie wiem
czemu, ale
wątróbka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem.Tylko, że w moim przypadku nie chodzi o niesmak jaki pozostawiła w mojej pamięci. Wręcz przeciwnie.
Wątróbkę uwielbiałem, i to już od najmłodszych lat.Mój przepis na
wątróbkę przygotowałem na bazie wspomnień z mojego dzieciństwa. Jednak dodatkowo pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa.
Jabłka flambirowałem w
wiśniówce. Pycha.
Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 7 , 00 złSKŁADNIKI:400 g
wątróbki drobiowej1 duże
jabłko1
cebula biała60 ml
wiśniówki1 łyżeczka
majerankunatka pietruszkisól,
pieprzmąkaPRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Cebulę siekamy w piórka.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki.
Wątróbkę obtaczamy w
mące i układamy na rozgrzanej
oliwie. Smażymy z obu stron, aby się przyrumieniła. Pod koniec smażenia doprawiamy
solą i
pieprzem. Podsmażoną
wątróbkę wykładamy na talerz.Na
oliwie przesmażamy
cebulkę i doprawiamy ją
majerankiem. Dodajemy
jabłka. Wszystko zalewamy
wiśniówką i podpalamy (flambirujemy), aż
alkohol odparuje. Gdy
jabłka lekko zmiękną dodajemy wcześniej usmażoną
wątróbkę. Wszystko razem smażymy jeszcze ok. 2-3 min. Uważajmy, aby
jabłka nam się nie rozpadły. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną
natką pietruszki. Smacznego.